Eva-Lisa Robertsen, Kystopprøret

Vil ha provoserende teater

– Jeg håper folk blir forbanna igjen når HT kommer på turné med Blå åker, sier Eva Lisa Robertsen fra Kystopprøret.

Kjøp billetter til Blå åker

Eva Lisa Robertsen fra Vardø (foto: Magne Henriksen, Østhavet) har vært med i aksjonsgruppa Kystopprøret 2017 i to år nå, men hun er fortsatt full av kampvilje. Det er ikke uten grunn. Den lokale fiskeindustrien har hanglet i flere tiår. Fiskeriarbeidsplasser på land og til sjøs har blitt borte, og skoler og barnehager har blitt lagt ned.

Resultatet er at Vardø har mistet halvparten av innbyggerne siden 1980-tallet. Nå ønsker Robertsen seg en ny nasjonal debatt om samfunnsutviklinga langs kysten, og hun ønsker Hålogaland Teater velkommen på turné langs Finnmarkskysten.

Går glipp av milliarder

Hun forklarer at problemet er at leveringsplikten til fiskemottakene på land ikke blir overholdt, slik at mye av fisken som trålerne tar opp fryses på båtene og blir sendt til utlandet for bearbeiding.

Robertsen forteller videre at syv av ti fisk som blir tatt opp av havet går rett ut av landet, ubehandlet. Mye av fisken kommer så tilbake – ferdig filetert og pakket – og ender opp i norske frysedisker.

– Visste du at Sjømatrådet har kartlagt at Norge går glipp av 30 milliarder på at fisk sendes ut av landet for å bearbeides? At det er skapt 20.000 arbeidsplasser i Europa for å bearbeide norsk fisk? Hva om vi hadde hatt bare 2000 av de arbeidsplassene langs kysten, spør hun engasjert.

Les også: Sjømatnæringen går glipp av 30 milliarder (Dagens Næringsliv 7. januar 2019)

Må ha fokus på kystsamfunnene

Det var en av kystfiskerne i Vardø som utløste engasjementet som førte til at Kystopprøret ble etablert i 2017. Det samme året fikk de besøk av fiskeriminister Per Sandberg som stilte opp på folkemøte i byen. 500 av innbyggerne møtte opp, i en by på 2000.

Hadde en like stor andel av byen møtt opp på et folkemøte i Tromsø, så hadde det vært nesten 20.000 personer til stede.

Vardø. Byen lengst i nordøst, med det glødende engasjementet. Foto: Tormod Amundsen.

Etter folkemøtet i 2017 stod partilederne fra opposisjonspartiene i kø for å besøke kystbyen på nordspissen av Norge. Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet, Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Knut Arild Hareide fra Kristelig folkeparti, Audun Lysbakken fra Sosialistisk Venstreparti. De kom i tur og orden til Vardø, og nylig var det Arild Hermstad fra Miljøpartiet de Grønnes tur.

Kjøp billetter til Blå åker

– Politikerne må tørre å ta stilling til hvem som skal kontrollere ressursene langs kysten. I dag er det et tjuetalls mennesker som disponerer halvparten av ressursene i havet. Politikerne tar bedriftsøkonomiske hensyn, men de tar ikke hensyn til samfunnene, forklarer Robertsen engasjert.

Ønsker HT velkommen nordover

Robertsen var i Tromsø og så forestillinga Blå Åker da den var på plakaten før sommeren. Nå gleder hun seg til å få skuespillerne på turné oppover Finnmarkskysten og håper det tenner en ny glød i opprøret.

– Det var ei sterk forestilling og jeg hadde tårer i øynene. Det er en brutal historie om det ranet som kysten har opplevd. Det er veldig flott at Hålogaland Teater tar på seg en slik samfunnsengasjert rolle. Vi håper folk blir forbanna igjen når dere kommer, avslutter Robertsen.

Vardø
Bilde fra forestillinga i Tromsø sommeren 2019. Politikerne kaster kystfiskeflåten, for så å refordele kvotene. Foto: Stig Brøndbo

Drømmen om 2050

Jeg kjenner øynene falle igjen der jeg ligger god og mett på sofaen. Drømmene tar meg til 2050. Grafen for Vardø og for kysten har snudd. Norge tok politiske grep og hentet arbeidsplassene hjem til Norge. De la grunnlag for samfunnsøkonomisk vekst. Det er på nytt pulserende samfunn langs kysten. Båter med førsteklasses råstoff går inn og ut av havna her hjemme. Det er ny teknologi og en moderne industri.

Eva Lisa Robertsen fra «Ekte norsk»