Kristian Figenschow og Trude Øines i Faren 2018

Når det storme som verst

Når sorgen rammer blir selv de mest solide familierelasjonene satt på prøve. For noen blir det så brutalt at de dør – av kjærlighetssorg.

Kjøp billetter til Når det storme som verst

Om du ønsker å bli minst 90 år, viser forskning fra UiT Norges arktiske universitet at sjansen for å bli gammel øker betraktelig om du er gift. Samtidig – er du gift og partneren din dør, øker risikoen for at også du dør. For menn mellom 60 – 64 år øker risikoen for å dø med 78 prosent i dagene etter at ektefellen går bort. Det første året øker risikoen for at den gjenlevende dør med 34 prosent for menn og 29 prosent for kvinner.

– Tap av kjærlighet, enten på grunn av dødsfall eller fordi partneren din plutselig går fra deg, er en voldsom belastning. I verste fall kan du få det som i medisinen omtales som «Broken Heart Syndrome», et knust hjerte. Du kan rett og slett dø av kjærlighetssorg, sier hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved UiT, Maja-Lisa Løchen.

Maja-Lisa Løchen
Du kan dø av kjærlighetssorg, sier professor Maja-Lisa Løchen. Hjertet til høyre har utvidet seg på høyre side, et resultat av et knus hjerte, eller «Broken Heart Syndrome». Foto: Stig Brøndbo

Stresset kroppen blir utsatt for kan også føre til hjerteflimmer, og UiT-forskning gjort gjennom Tromsøundersøkelsen har koblet hjerteflimmer med økt risiko for demens.

– Over tid kan kroppen hente seg inn igjen, men når det stormer som verst, er det dramatisk for de som blir rammet, sier hjertespesialisten.

Her kan du kjøpe billetter til Når det storme som verst

Når teaterstykket «Når det storme som verst» blir satt opp på Scene Vest våren 2020, møter vi ekteparet André (Kristian Figenschow jr.) og Madeleine (Guri Johnson). De har levd sammen i 40 år, og livene deres er vevd sammen gjennom tiår med hverdagsliv, dager som danner grunnmuren i familien. Plutselig rammer et voldsomt jordskjelv familien, og barna Anne og Elise kommer hjem til barndomshjemmet.

– «Når det storme som verst» utforsker hva som kan skje med relasjonene i en familie når den opplever et voldsomt tap, sier regissør Ketil Høegh.

Stykket er skrevet av Florian Zeller, som også skrev manuset til den kritikerroste HT-forestillingen «Faren». Og som i «Faren» inviterer den franske dramatikeren til et teaterunivers som utfordrer, hvor det surrealistiske blandes med det realistiske.

Kristian Figenschow og Trude Øines i Faren 2018
Kristian Figenschow skal spille rollefiguren André på nytt – i et annet stykke av samme forfatter. Regi ved Ketil Høegh. Foto: Marius Fiskum

I «Faren» møter vi André når han har fått Alzheimer. I «Når det storme som verst» treffer vi André og hans familie tidligere i livet. Før sykdommen, men rett etter noe alvorlig har skjedd. Zeller sier selv at han er opptatt av å stille spørsmål og overlate til publikum å forstå og fortolke, og det er nettopp denne åpenheten som fascinerer regissør Ketil Høegh.

– Stykket er nesten som en Rubics kube, du blir fascinert og dratt inn i handlingen uten å helt forstå systemet. Ting som ikke henger sammen, gjør kanskje det likevel, sier han.

Høegh omtaler stykket som en sterk og emosjonell kjærlighetsfortelling, et stykke hvor stemningen er til å kjenne igjen fra «Faren», og hvor forfatteren ønsker å utfordre publikum til å reflektere over egne liv. Eller som regissør Høegh sier det:

– I Zellers dramatikk kan man aldri helt vite eller forstå alt, og nettopp der ligger noe av forfatterens genialitet: Undringen. Han har skapt en kjærlighetshistorie du risikerer å bli litt klokere av.

Kjøp billetter til Når det storme som verst