Heine Holmen

Meningen med døden

– Døden gjør at livet selv blir i stand til å være meningsfullt, mener filosof Heine Holmen.

Kjøp billetter til Drøm om høsten

I Drøm om høsten tegner vår tids største samtidsdramatiker, Jon Fosse, det han selv har kalt «et slags maleri over livet», et stykke om menneskets mulighet til å ta kontroll over livet mens det raser mot døden, om mellomrommene, mellom liv og død, mellom mennesker, mellom mening og meningsløshet.

– Ulikt alt annet levende i universet, så er mennesket i stand til å forholde seg til sin egen dødelighet, og det preger livene våre. Vi tenker på døden, vi synger om den, dikter om den, spekulerer, vitser og filosoferer. Noen av oss løper på tredemøller for å holde døden på avstand, og de aller fleste av oss kjenner tidvis på en viss dødsfrykt eller en melankoli, sier Heine Holmen, førsteamanuensis i filosofi ved UiT Norges arktiske universitet.

Lengsel

I Drøm om høsten møtes en mann og en kvinne, tilsynelatende tilfeldig. De kjenner hverandre fra før, har kjent blodet bruse sammen, og nå møtes de igjen, senere i livet. På en gravplass.
Stykket vandrer i tid og dveler ved forhold mellom foreldre og barn og mellom kjærester. Det berører tema som ensomhet, kjærlighet, lengsel etter kjærlighet, søken etter mening – og død.

– For mange kan døden gjøre at vi stiller spørsmål ved om livet kan ha noen mening eller poeng all den stund vi alle bare skal forsvinne en dag – gå ut i intetheten uten å etterlate oss varige spor, sier Holmen. Kommer døden tett på kan den gi oss angst, gjøre oss fortvilte og desperate. Likevel mener filosofen at nettopp menneskets unike dødsbevissthet også kan gi oss ny innsikt, endre måten vi lever på, gi livet mer mening.

Siste stopp

– At døden er et siste stopp gjør at de tingene som har verdi for oss, blir viktigere for oss. Vi får ikke ubegrenset med muligheter i livet, vi vet at en dag er det plutselig slutt, og vi må prioritere hva vi fyller livene våre med. Det du har plenty av, er ikke så viktig, mens det som er sårbart, det du risikerer å miste, det får økt viktighet. På den måten blir døden en faktor som påvirker valgene våre og innholdet i livene våre, den gjør at vi prøver å fylle livet med det som gir mening for oss mens vi lever, sier Holmen.

Kjøp billetter til høstens Fosse-forestilling!

Heine Holmen
Filosof Heine Holmen mener vi tenker på døden, vi synger om den, spekulerer, vitser og filosoferer. Foto: Stig Brøndbo.

Vil variere

Hva som er viktig for oss, hvordan vi prioriterer, mener filosofen varierer fra person til person.

– For mange varierer det også gjennom livet, men målet er det samme for alle, å få til et liv som gir mest mulig mening for oss – for vi vet at en dag er det slutt, påpeker Holmen. Mens unge personer kanskje vil prioritere karriere, kan folk midt i livet stoppe opp for å se bakover på et levd liv, forsøke å lære av de valgene som har styrt livet til nå og gjøre justeringer for det som skal komme. Filosof Holmen trekker fram samfunnsdebattant og landslege Per Fuggeli som et eksempel. I boken han skrev på sitt dødsleie, forteller han at hva som har vært viktig og gitt mening i hans liv har endret seg gjennom livet, spesielt etter at han forstod at han hadde et svært begrenset antall dager igjen å leve.

Kjøp billetter til Drøm om høsten