Lille Simone på hjemplassen

Hvorfor gidder vi?

Hva er det som gjør at vi holder ut, sånn på tross av to meter snø det ene halvåret og mygg  og måser på størrelse med jagerfly det neste? Hvorfor klorer vi oss fast der vi er i livet?

Kjøp billetter til Å klore seg fast

– Jeg vil utforske hvorfor vi holder ut, enten det er plassen vi bor på, jobben vi har eller forholdet til de rundt oss, sier Simone Grøtte, danser, koreograf og skaper av danseforestillingen «Å klore seg fast».

Portrett Simone Grøtte
Simone Grøtte. Foto: Eivind Hansen Photography

Her og nå

Også sist hun var på Hålogaland Teater, i 2014, var det med moderne dans. Den gang høstet hun strålende kritikker og måtte sette opp ekstraforestillinger av «Mannen som stoppet hurtigruta». For to år siden utforsket hun den nordnorske krigshistorien gjennom danseforestillingen «Glemt», og nok en gang fikk hun en fantastisk mottakelse fra både kritikere og publikum.

– I begge de forestillingene så jeg litt bakover i historien. Denne gangen er fokuset her og nå, sier Simone Grøtte. Og som vanlig tar hun utgangspunkt i det nære og sitt eget liv for å fortelle om det allmenne.

Her kan du kjøpe billetter til forestillingen Å klore seg fast

– Min historie og stemme preger forestillingen. Samtidig intervjuer jeg vanlige folk om livene deres, og dansen er farget av hva de forteller, sier Grøtte.

Lille Simone på hjemplassen
Lille Simone på hjemplassen. Foto: Privat

Musikken er nykomponert av ektemannen Herman Rundberg, og også den vil speile den kulturelle smeltedigelen Nord-Norge er, med stemmer og lydbilder som inkluderer samisk kultur.

– Skal du si noe om Nord-Norge og folkene som bor her nå, må du si noe om det samiske, sier finnmarkingen.

Mot alle odds

Historien om Simone Grøtte selv, er også en historie om å klore seg fast – til en drøm. Oppvokst i Lakselv, og med en drøm om å bli danser, ble veien til livet som profesjonell danser ekstra kronglete. Først da hun flyttet til Tromsø som 16-åring fikk hun danseundervisning. Tilbudet eksisterte ikke på hjemplassen.

– Jeg tok opp musikkvideoer fra MTV på VHS-kassetter og brukte pauseknappen for å studere bevegelsene steg for steg. Så inviterte jeg den nærmeste familien til forestilling når jeg var klar, sier Grøtte og ler. For at hun skulle holde ut og holde fast på drømmen om å bli danser, måtte hun bare akseptere at det var ting hun ikke rådde over.

– Og sånn er det for mange. I forestillingen ønsker jeg å gi et usminket bilde av livet, om å lære og godta det vi ikke kan forandre, om å samle på de gode øyeblikkene og gledene – det som gjør at vi holder ut og aksepterer, sier Grøtte.

Undring

Premieren blir 23. januar, rett etter at Tromsø har kommet seg gjennom den mørkeste tida på året, når sola endelig titter fram igjen og sprer håp om en ny vår.

– Jeg er alltid veldig spent og nervøs mens vi jobber med en forestilling, og klamrer meg fast til håpet om at det skal gå bra. Og jeg gleder meg til å møte publikum, sier Grøtte.

Forestillingene hun har hatt de siste årene har skapt spennende samtaler med publikum, både de unge og de som kommer med hjelp av rullator. Erfaringen er at kombinasjonen moderne dans med et konkret tema åpner opp for dialog.

– Vi undrer, opplever og tolker med hele oss og vår personlige historie. Også derfor er det så spennende å snakke med publikum etter forestillingene. Jeg lærer noe hver gang, sier Grøtte.

Denne gangen skal hun ikke danse selv. Det gjør trioen Karianne Andreassen, Trine Lise Moe og Ingvild Krogstad.

Kjøp billetter til Å klore seg fast