Eline Arbo

Peer Gynt-regissør Eline Arbo: – Jeg føler meg som han

Reiste også ut for å oppdage at hun lengtet hjem. 

Kjøp billetter til Peer Gynt

Eline Arbo er regissøren bak Peer Gynt som spilles på hovedscenen på Hålogaland Teater i høst. 33-åringen er verken ukjent med Ibsen eller HT: Hun har hatt suksess med Ibsen-stykket Hærmennene på Helgeland på Nationalteateret, og skal sette samme forestilling opp i Tyskland. Og i fjor hadde hun regien på Kafka-forestillingen «Gutten som ble et insekt» hjemme i Tromsø.

Men nå altså Peer Gynt for første gang, Henrik Ibsens mest kjente og mest spilte stykke, med en uutgrunnelig hovedkarakter som gir utallige tolkningsmuligheter. Eline har valgt å sette det opp på sin måte, der publikum vil møte en leken Peer i en nordnorsk fjellheim – en abstrakt versjon av den, i alle fall. Naturen og spesielt fjellet spiller en stor rolle i Peer Gynts liv, det er her fristedet hans er.

Naturen er kjempeviktig for Peer Gynt – og for oss nordlendinger. Vi spiller i Nord-Norge, for et nordnorsk publikum. Det er klart at naturen må ha en stor rolle i stykket. 

Eline Arbo savner naturen rundt Tromsø når hun bor i Amsterdam.

Min utferdstrang var like stor som Peer Gynts.

Teaterregissør Eline Arbo

Finner roen i naturen

Ikke ulikt som for Eline selv. Den nordnorske naturen spiller en stor rolle også i hennes liv. Det skulle man kanskje ikke tro, all den tid hun bor midt i Amsterdam. I et land med nesten ingen vill natur.

– Jeg har etablert meg i Nederland, men savner alltid naturen hjemme. Den er noe som veldig mange er opptatt av. Det er i naturen rundt Tromsø at jeg finner roen, at jeg finner min kjerne. Det snakker Peer Gynt også mye om, sier hun.

Kjøp billetter til høstens store begivenhet!

Sterk utferdstrang

Eline gikk på regilinja på Teaterhøgskolen i Amsterdam, men forlot Tromsø til fordel for Oslo allerede som 19-åring. Hun ville ut og bort, akkurat som Peer Gynt.

– Jeg føler meg akkurat som han. Jeg er fra Nord-Norge, er født og oppvokst her. Men jeg ville ut å reise, bli regissør. Jeg ville ta over verden! Min utferdstrang var nok like stor som Peer Gynts, sier hun.

Karakteren Peer vokser opp på en gård i fjellheimen i Gudbrandsdalen på 1860-tallet, Eline i en nordnorsk mellomstor by på toppen av en bakke på 1980-tallet. Begge ville de ut, Peer for å bli forretningsmann i fjerne himmelstrøk, Eline for å bli en anerkjent regissør med flere internasjonale priser i lomma. De blir begge på en måte genierklært i utlandet.

– Å ville dra fra byen, det er veldig gjenkjennbart. Og det å komme tilbake.

Lengter også hjem

For gleden over naturen og utferdstrangen er ikke det eneste hun har til felles med Ibsens antihelt. De lengter nemlig begge hjem igjen. Peer vil dra bort, men mens han er i utlandet innser han at det kanskje er noe der hjemme som han har gått glipp av. Det kjenner Eline veldig på selv.

– Det har med tilhørighet å gjøre, og identitet. Det er i Tromsø jeg føler meg hjemme, med folkene her. Man kan vel bare ha tilhørighet én plass, og for min del er den her. Jeg har en veldig sterk nordnorsk identitet, den definerer hvem jeg egentlig er, sier hun.

Noen ganger leker hun med tanken på å flytte tilbake, spesielt hvis savnet etter naturen er ekstra stort.

Jeg savner å gå på tur! Det er det jeg liker aller best å gjøre når jeg er hjemme.

Flere Tromsøværinger med

Eline er oppvokst midt på Tromsøya, i Vinkelveien øverst i Clodiusbakken.

– Jeg har jo vokst opp like ved Ragnar Olsen sitt hus. Det er litt festlig, for han er jo den som har oversatt Peer Gynt til nordnorsk.

– Å ville dra fra byen, det er veldig gjenkjennbart. Og det å komme tilbake.

Eline Arbo, teaterregissør

Ragnar Olsen og Eline Arbo er ikke den eneste Tromsøværingens som bidrar på Peer Gynt. Det blir nyskrevet musikk av Jakop Janssønn, en ung musiker som har fått internasjonal anerkjennelse allerede. Det blir altså ikke Grieg (han var uansett ikke særlig begeistret for å sette musikk til stykket da det kom ut i 1867) som skal tonesette stemningen, men en nordnorsk musiker.

– Vi har tatt forestillingen «hjem» til Nord-Norge med den nye oversettelsen av teksten. Jeg har jo tatt meg noen friheter med et annet estetisk uttrykk, og med en rollebesetning som kanskje vil overraske noen. Det blir Peer i ny drakt, men som folk vil kjenne det igjen. Og det er fremdeles en klassisk oppsetning av Peer Gynt vi kommer til å se, sier Eline Arbo.

Kjøp billetter til Peer Gynt