Eline Arbo

Et stykke like fandenivoldsk som Peer

– Peer Gynt utfordrer oss, han er fandenivoldsk og irrasjonell. Det skulle egentlig bare mangle at vi ikke setter opp et stykke i hans ånd, og gjør ting som er litt utenom det vanlige.

Kjøp billetter til Peer Gynt

– Amsterdam er kjent for en leken og åpen teatralsk form overfor publikum. Det tar jeg alltid med meg når jeg gjør noe. Og alle har et forhold til Peer Gynt, og jeg hadde lyst å spille den i klassisk forstand, sier Eline Arbo.

Her kan du kjøpe billetter til høstens store begivenhet!

Ikke feministisk prosjekt

I denne versjonen av Peer Gynt er det to Peer’er – begge kvinner. Det er en forskjell fra jentefuten Peer.

– I vår versjon er det ikke sånn. Det er et annet valg enn man ser i den klassiske Peer Gynt. Men det påvirker egentlig ikke personligheten. Det er veldig viktig for meg å vise fram mennesket Peer Gynt. Det er en historie som jeg kjenner meg igjen i, og derfor et naturlig for meg at en kvinne spiller hovedrollen, sier hun.

De store hovedrollene på teaterscenen på 1800-tallet er skrevet for menn, i en tid der det var naturlig.

– Jeg tenker ikke at det er feministisk prosjekt, selv om det kan virke sånn. Jeg ønsker å leve i en verden der vi kan sette en kvinne i rollen til en mann, sette en skusepiller på scenen med en annen hudfarge enn hvit, eller med en annen legning enn heterofil. Og at det ikke skal spille noen rolle. Publikum skal fortsatt tenke på at det her handler om det å være menneske. Teater skal utfordre og utfordre måten vi ser på verden på, mener Arbo.

En versjon for i dag

Så hvordan kan vi lokke publikum inn for å se en fandenivoldsk og nordnorsk versjon av Peer Gynt? Eline Arbo lover skikkelig trøkk.

– Det er ei historie som utrolig mange kjenner seg igjen i. Det er en fantastisk reise, fantasifullt og herlig. Uttrykket blir ungt jeg har forsøkt å fange en helt annen tid enn det Ibsen stod i. Og så er de jo spilt av kvinner, og det er nytt. Men det er fremdeles Ibsens tekst, en klassiker som man ikke kan gå glipp av.

Kjøp billetter til Peer Gynt