Tidens korthet

Et møte mellom to fedre

«Tidens korthet» ble unnfanget i to bokhyller. En hos faren til Lars Saabye Christensen. Den andre hos faren til skuespilleren Trond Peter Stamsø Munch.

Kjøp billetter til Tidens korthet

– Både Lars Saabye Christensen og jeg hadde mistet fedrene våre. Han hadde funnet boka Jens Munk av Thorkild Hansen i bokhylla etter faren og skrev en diktsyklus basert på historien til Jens Munk. Den sendte han til Nina Wester, som var teatersjef på Hålogaland Teater den gangen, forteller Trond Peter Stamsø Munch.

Wester sendte den videre til ham og kona Tale Næss, som er dramaturg for det som med årene ble «Tidens korthet». De fikk i oppgave å finne ut om det kunne lages godt teater ut av diktsyklusen om den dansk-norske marineoffiseren som på 1600-tallet både kjempet mot sjørøvere og lette etter Nordvestpassasjen.

– Dette var en historie jeg kjente igjen. Den hadde jo stått i bokhylla til faren min også, som het Jens Munch. På den måten er dette et møte mellom to fedre.

Lang ferd mot målet

Veien var lang fra Lars Saabye Christensen kontakta Nina Wester i 2013, til forestillinga hadde urpremiere på Festspillene i Nord-Norge i juni 2018. Trond Peter gjør det hele alene på scenen, Tale Næss er dramaturg, Egill Pálsson har regien, og Lars Saabye Christensen er dramatiker. De møttes jevnlig til workshops over en treårsperiode.

– Vi var et godt team og kom stadig dypere ned i materialet. Forestillinga er på alle vis et resultat av det felles arbeidet. Den poetiske teksten til Lars står som en ryggrad, og fylles ut av det biografiske materialet og mine egne personlige tekster om min far. Også måten å fortelle på, og lydarbeidet, ble utviklet i disse workshopene.

Konseptet er det samme, nå som stykket blir satt opp igjen på HT og skal ut på turné. Lyd er en viktig del av forestillinga, og publikum blir invitert med på en helt ny måte.

– I denne forestillingen er nemlig scenografien auditiv, det vil si at lyden maler bildene fram for oss. Publikum får hodetelefoner og jeg lager lydbildene live fra scenen, forteller han.

Kjøp billetter til Tidens korthet

Norgesdebut for regissøren

Stamsø Munch forteller også at «Tidens korthet» på en måte skal ha en del av æren for at den islandske regissøren Egill Pálsson neste år blir HTs nye teatersjef. Pálsson hadde nemlig ikke jobbet i Norge før han ble med i teamet for «Tidens korthet».

– Jeg husker han stod her på kaia i en av pausene og var fascinert av fjorden og naturen. Det gjorde inntrykk på ham og han var tilbake i 2019 og regisserte «Blå åker», og nå kommer han tilbake som nysjefen, avslutter Trond Peter Stamsø Munch.