Stateks

DIY – en kunstopplevelse for framtiden

En dansende hund, forskning, musikk, poesi og retorikk, rammet inn av en publikum-gjør-det-selv-scenografi. Den kritikerroste forestillingen DIY – manualer for en mulig framtid inviterer publikum med på til å skape en felles kunstopplevelse.

Kjøp billetter til DIY

DIY. Do it yourself.

«Når noe stort og sprøtt skal gjøres, hvorfor ikke gjøre det kjempestort og kjempesprøtt? Og vakkert. Og bråkete. Bøye litt på rettstrekene. Og rette ut bøyene og kinkene litt», skrev teateranmelder Knut Godø etter premieren under Festspillene i Nord-Norge i fjor sommer. Han beskrev den eksperimentelle forestillingen som «en deilig, mørk og tankefull time».


– Ja, dette er ikke et tradisjonelt teaterstykke hvor publikum sitter rolig i salen og ser på en historie bli fortalt gjennom karakterer spilt av skuespillere som lever seg inn i fortellingen, sier Jon Tombre, en av fem deltakere i STATEX – a stage collective, kunstnerne som har utformet og deltar i DIY – manualer for en mulig framtid.

Dans med hund

De fire andre i kunstkollektivet er Tale Næss, Amund Sjølie Sveen og de tromsøbosatte kunstnerne, Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf. Og sammen ser de på forestillingen mer som en kunstopplevelse, enn teater.


– Vi spiller ikke roller, men er fem forskjellige kunstnere som blander uttrykkene våre. Det er installasjonskunst, dans med en hund, retorikk og litterære tekster. Alt sentrert rundt ett tema – og publikum er med fra første stund, sier Tombre. Temaet som er i fokus, er framtiden, eller en undersøkelse av våre mulige kollektive framtider. DIY. Do it yourself. Hva kan vi forme selv? Eller som kunstnerkollektivet uttrykker det: Kan vi konstruere nye utopier eller må vi kun holde på med dystopier?

Her kan du kjøpe billetter til forestillingen der publikum er med!

Publikum deltar

Scenografien blir satt sammen underveis i forestillingen – av publikum.
– Publikum blir aktivisert, blir med på å bygge og er med på å skape kunstopplevelsen. Vi er opptatt av at alle er i samme rom, i samme situasjon, at vi skal gjøre noe sammen, sier Tombre. Fellesskapet fungerte fint under Festspillene i Nord-Norge, det samme gjorde det da forestillingen ble satt opp i Oslo i fjor høst og i Nantes i Frankrike i januar i år.


– Målet er å lage en forstilling som treffer publikum lokalt, derfor blir det noen lokale tilpasninger. Vi inviterer blant annet lokale kunstnere med i forestillingen, sier Tombre. Men han presiserer at det ikke er improvisasjonsteater. Strukturen er fast, nøye planlagt.

Del av forskningsprosjekt

For Tombre er forestillingen en del av et masterprosjekt, for Tale Næss er den en del av et doktorgradsarbeid.
– For oss er forestillingen et utforskende forum. I Tromsø ønsker vi å lage en ettersnakk etter hver enkelt forestilling, et fellesskap hvor vi inviterer inn eksterne forskere for å snakke sammen med den lokale kunstneren, publikum og oss andre om framtiden, sier Tombre. Hvem de lokale kunstnerne og forskerne blir, vil variere fra dag til dag.

Kjøp billetter til DIY